Voeding

Konijnen en knaagdieren hebben een andere voedingsbehoefte dan hond of kat. Deze dieren zijn herbivoor, dus eten alleen plantaardig voedsel. Goede kwaliteit hooi is dan ook het belangrijkste onderdeel van de maaltijd en moet onbeperkt gegeven worden.

Voor de knaagdieren en konijnen zijn heel veel soorten voer op de markt. Veelal zitten daar verschillende zaden in en vrolijk gekleurde brokjes. Het gebeurt vaak dat een konijn dan heel selectief zijn favoriete zaadje of brokje eruit pakt en de rest laat staan. Daardoor kan een dier een tekort oplopen aan bepaalde voedingsstoffen. Het is daarom aan te raden om voer te kopen wat alleen uit één soort brokje/biks bestaat. De brokjes moeten wel in afgepaste hoeveelheden gegeven worden.

Vers groenvoer vinden konijnen en knaagdieren ook altijd lekker. Wat mogen ze allemaal hebben? Alle soorten fruit, paprika, komkommer, tomaat, wortel,  witlof, peterselie (behalve zwangere zeugen), basilicum, vers gras, paardenbloemen etc.. Wel oppassen dat u niet te veel natte groenten/fruit (komkommer en tomaat bijvoorbeeld) in één keer geeft, dit kan diarree veroorzaken. Ook bevat fruit veel suikers, die niet goed door het maagdarmkanaal verwerkt kunnen worden. Daarnaast zijn koolsoorten en de ‘-look’ planten (bieslook, knoflook) geen geschikt voer voor knagers. Koolsoorten kunnen namelijk zorgen voor gasvorming, om deze reden kunnen deze soorten beter niet gegeven worden.

Cavia’s zijn, naast de aap-achtigen, de enige dieren die niet zelf hun vitamine C kunnen aanmaken. Om wel genoeg vitamine C binnen te krijgen kunt u naast biks voeding, fruit en groenten als broccoli en paprika waar veel vitamine C in zit geven. Ook vitamine C tabletjes voor mensen zijn uitermate geschikt om aan uw cavia te voeren. Dit mag dagelijks gegeven worden.

Er wordt vaak aangeraden om knaagdieren de mogelijkheid te bieden om hun tanden af te slijten door het knagen aan een knaag-/liksteen. Deze stenen bevatten echter heel veel mineralen die in de urine komen en daar kunnen gaan samenklonteren en zodoende een soort stopverf van de urine kunnen maken. Ook kunnen zich dan blaasstenen vormen. Dit is uitermate pijnlijk en moet operatief verwijderd worden!

Als u uw dier iets extra’s wil aanbieden om op te kunnen knagen, kunt u beter wilgentakken kopen of afknippen. Overigens zou voldoende kauwen op hooi en vers groenvoer al genoeg moeten zijn om de tanden op een goede lengte te houden.

Als laatste is uiteraard iedere dag onbeperkt vers drinkwater in een bakje of drinkfles nodig.