VUURWERKANGST? BEGIN VROEG!

 

Vuurwerkangst, begin tijdig met de juiste aanpak!

 

Bij het lezen van deze tekst zult u misschien wel denken: ‘’Het is toch pas november? Waarom beginnen ze hier nu al over?!’’

Vuurwerkangst is een gedragsprobleem en wordt niet opgelost door enkele dagen voor de jaarwisseling te beginnen met het geven van speciale rustgevende medicatie. Deze medicatie is vaak een belasting voor het lichaam. Er zijn zelfs middelen vrij verkrijgbaar waarbij uw huisdier niet meer angstig kan reageren maar wel degelijk angst ervaart! Deze medicatie verlamd uw huisdier als het ware waardoor hij of zij heerlijk rustig lijkt, maar dit dus absoluut niet is!

Een goede oplossing voor vuurwerkangst is om uw dier te trainen op het geluid van vuurwerk. Door het geleidelijk aan toedienen van vuurwerkgeluiden aan uw hond of kat zorgt u ervoor dat uw huisdier langzaam kan wennen aan de geluiden.

Start de geluiden op een moment dat uw huisdier ontspannen is. Geleidelijk kunt u het volume een beetje hoger zetten, maar zorg dat uw huisdier niet bang wordt! Indien uw huisdier reageert begin dan weer op een lager volume met de training. Wanneer uw huisdier niet meer reageert op de geluiden zet dan voorzichtig het volume een tikje hoger. Laat het geluid op dit volume enkele minuten doorgaan. Als uw huisdier weer niet reageert kunt u het geluid weer wat harder zetten. Indien uw huisdier wel reageert op het geluid, zet het geluid dan weer zo zacht dat uw huisdier niet meer reageert. Train wat langer/vaker door op dit volume en verhoog het geluid pas weer wat als uw huisdier helemaal ontspannen blijft bij het huidige volume. Train niet te lang, maar wel regelmatig voor het beste resultaat!

Een ander goed alternatief is medicatie (of eigenlijk een voedingssupplement) wat werkt op natuurlijke basis. Hier moet minimaal twee maanden voor de jaarwisseling mee gestart worden. Voorbeelden hiervan zijn Telizen en Zylkène. Het werkt rustgevend en ontspannend en vermindert angst.

Daarnaast kunt u gebruik maken van een feromonenverdamper, Adaptil voor de hond en Feliway voor de kat. Ook deze verdampers moeten ongeveer twee maanden van te voren worden geplaatst. Plaats de verdamper in het stopcontact in een kamer waar uw huisdier het liefst is (dus ook tijdens de jaarwisseling). De verdamper verspreid een geur die dieren herkennen van toen ze nog veilig in het nest bij moeder zaten: moederdieren verspreiden deze geur (feromonen) namelijk ook. Deze feromonen zorgen voor een gevoel van veiligheid en stellen uw huisdier gerust. Voor ons is het geurloos, wij mensen merken hier dus niets van.

De vuurwerk CD, de voedingssupplementen en de feromonenverdampers zijn bij ons verkrijgbaar! Bel of mail even bij interesse in een van de (of meerdere) producten, dan kunnen wij het indien nodig bestellen en klaar zetten voor u!

In december kunt u van ons nog een nieuwsbericht ontvangen met informatie over de korte termijn medicatie. Tevens hebben we dan nog wat handige tips om de jaarwisseling voor onze huisdieren net wat makkelijker te maken!

 

Met vriendelijke groet,

Team dierenarts MARC