VUURWERKANGST 2

 

Vuurwerkangst, de korte termijn aanpak en tips voor de avond zelf

 

Vorige maand heeft u kunnen lezen over de lange termijn aanpak door middel van trainen met een geluiden cd en/of tijdig beginnen met medicatie op natuurlijke basis. Voor wie er niet aan toegekomen is om hier al mee te beginnen, hebben wij ook medicatie voor de korte termijn. Daarnaast hebben wij nog een aantal tips voor iedereen voor op de avond zelf.

U kunt bij ons de medicatie Alprazolam afhalen. Hiermee kan op de dag voor het afsteken van het vuurwerk mee begonnen worden, maar bij voorkeur een dag ervoor. Deze medicatie remt de angst, maar versuft uw huisdier niet.

 

Tips voor de avond zelf

  • Laat uw hond overdag extra lang uit, zodat hij of zij lekker moe is. Het liefst op een plek waar geheel geen vuurwerk is, zoals op het strand.
  • Zorg dat uw huisdieren binnen blijven. Sluit deuren, ramen en kattenluikjes zodat de kans op ontsnappen zo klein mogelijk is.
  • Geeft uw huisdier in de middag voor de jaarwisseling al veel afleiding: een kauwstaaf, speeltjes, voerspelletjes, etc.. Geef uw huisdier even voor 12 uur iets heel erg lekkers waar de hond lang mee kan doen.
  • Sluit uw gordijnen, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  • Zet de radio of TV aan
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
  • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.
  • Bij gewenst gedrag, dus geen angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.
  • Besteed geen extra aandacht aan onzeker gedrag; gedraag je als eigenaar normaal. Wanneer uw dier steun bij u zoekt, bied het dier dan steun door middel van afleiding, bijvoorbeeld door spel of door een commando te geven.
  • Eventueel kunt u een feromonen verdamper aanschaffen (bijvoorbeeld Adaptil voor de hond en Feliway voor de kat).

 

Met vriendelijke groet,

Team dierenarts MARC