Vuurwerkangst

Vuurwerkangst, begin tijdig met de juiste aanpak!

 

Veel dieren ervaren angst in de periode rondom de jaarwisseling. Vuurwerkangst is een gedragsprobleem en net zoals bij andere gedragsproblemen is het belangrijk om tijdig met de aanpak hiervan te beginnen.

Een goede oplossing tegen vuurwerkangst is om uw dier te trainen op het geluid van vuurwerk. Door het geleidelijk aan toedienen van vuurwerkgeluiden aan uw hond of kat zorgt u ervoor dat uw huisdier langzaam kan wennen aan de geluiden.

Start de geluiden op een moment dat uw huisdier ontspannen is. Geleidelijk kunt u het volume een beetje hoger zetten, maar zorg dat uw huisdier niet bang wordt! Indien uw huisdier reageert begin dan weer op een lager volume met de training. Wanneer uw huisdier niet meer reageert op de geluiden zet dan voorzichtig het volume een tikje hoger. Laat het geluid op dit volume enkele minuten doorgaan. Als uw huisdier weer niet reageert kunt u het geluid weer wat harder zetten. Indien uw huisdier wel reageert op het geluid, zet het geluid dan weer zo zacht dat uw huisdier niet meer reageert. Train wat langer/vaker door op dit volume en verhoog het geluid pas weer wat als uw huisdier helemaal ontspannen blijft bij het huidige volume. Train niet te lang, maar wel regelmatig voor het beste resultaat!

Een ander goed alternatief is medicatie (of eigenlijk een voedingssupplement) wat werkt op natuurlijke basis. Hier moet ruim op tijd mee begonnen worden. Voorbeelden hiervan zijn Telizen en Zylkène. Deze medicatie werkt rustgevend en ontspannend en vermindert angst.

Daarnaast kunt u gebruik maken van een feromonenverdamper, Adaptil voor de hond en Feliway voor de kat. Ook deze verdampers moeten op tijd worden geplaatst. Plaats de verdamper in het stopcontact in een kamer waar uw huisdier het liefst is (dus ook tijdens de jaarwisseling). De verdamper verspreidt een geur die dieren herkennen van toen ze nog veilig in het nest bij moeder zaten: moederdieren verspreiden deze geur (feromonen) namelijk ook. Deze feromonen zorgen voor een gevoel van veiligheid en stellen uw huisdier gerust. Voor ons is het geurloos, wij mensen merken hier dus niets van.

Indien u aan de slag wilt met één van de genoemde methodes, dan raden wij aan hier nu al mee te beginnen! De vuurwerk CD, de voedingssupplementen en de feromonenverdampers zijn bij ons verkrijgbaar. Bel of mail even bij interesse in een van de (of meerdere) producten, dan kunnen wij het indien nodig bestellen en voor u klaar zetten!

In december kunt u van ons nog een nieuwsbericht ontvangen met informatie over de korte termijn medicatie. Tevens hebben we dan nog wat handige tips om de jaarwisseling voor onze huisdieren net wat makkelijker te maken!

 

Met vriendelijke groet,

Team dierenarts MARC